Hoppa till innehåll

Filmcollage

Komposition av produkt- eller företagspresentationer och personliga videosammanställningar.

Behöver ditt företag en produktfilm eller en historikfilm som presenterar företagets historia och utveckling? Behöver du som privatperson ett trevligt programnummer till en fest, kanske en film som berättar om ett brudpar eller vill du kanske överraska någon som fyller jämna år med en film om dennes livshistoria ? Har du mycket foto och filmmaterial som borde komponeras till en berättelse?

Designette sammanställer filmer med passande bakgrundsmusik utgående från kundens foto- och videomaterial. Texter kan även läggas in på lämpliga ställen. Övergången från en bild/video till en annan sker smidigt och synkroniseras med musiken. Förutom foto- och videomaterialet bidrar kunden även med de eventuella texterna och får gärna komma med låtönskemål.

Bilder i pappersformat?

Ifall du i ditt filmcollage vill ha med äldre bilder som endast finns i pappersformat, kan Designette vid behov även skanna in dessa till digitalt format åt dig.

Vilken sorts musik?

Musiken är väldigt viktig för att rätt stämning skall uppnås. Låten skall ha passlig rytm, för att övergångarna skall bli lyckade. För att göra tittandet så behagligt som möjligt krävs det att musiken inte är för slö och inte heller för hektisk. I en film med material från andra årtionden kan det vara lämpligt med musik som var populär just då. Det lönar sig även att lyssna på låttexten ifall det finns en sådan, så att sången inte är helt olämplig med tanke på sammanhanget. I vissa fall kan det även passa bättre med instrumental musik utan sång.

För att få använda bakgrundsmusik behövs lov

För att få använda musik i filmcollage måst man skaffa rättigheter till den. Ersättningens storlek varierar enligt användningsändamålet. T.ex. bakgrundsmusik i ett filmcollage som visas på privatpersoners privata fester har en ersättning på 65 eur / per produktion. Ersättningssumman för bakgrundsmusiken i ett företags filmcollage kan däremot vara t.o.m. 2,00 eur / musiksekund, beroende på i vilka sammanhang filmen kommer att visas. För bakgrundsmusiken i en presentationsfilm som visas inom ett företag betalar man en ersättning på 200 eur/ verk och lovet är i kraft i ett år. Mer information och pris hittas på Nordisk Copyright Bureaus sidor.

makingmovies